top of page
  • Foto van schrijverCorrie Emmelot

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Vaak weet je heel goed wat beter voor je is maar lukt het toch niet om iets (of iemand) los te laten.

Hoe vaak blijven we niet vasthouden aan een ongezonde relatie, of die vervelende baan?

Of blijft die nare opmerking van die collega of een familielid in je hoofd malen?

Wat maakt het dat iets zich blijft herhalen, terwijl je heel goed weet wat je het beste zou kunnen doen en dat is simpelweg hier mee stoppen. Maar zo simpel blijkt het in de praktijk vaak niet.


Vooral in deze tijd met alle beperkingen door Corona, zou het ons helpen om los te laten wat ons niet meer dient. Alleen is het dikwijls zo lastig te doorbreken. Je wordt herhaaldelijk met dat knagende stemmetje geconfronteerd.

Bij mij lag het loslaten op liefdesvlak. Voor mij was mijn eyeopener om te realiseren dat waar ik in het verleden aan vasthield niet de persoon in kwestie was (uit de ongezonde relatie) maar dat het ging om het gevoel waarvoor die persoon stond. In mijn ogen was dit liefde, warmte en geborgenheid. Maar gaf diegene mij dat wel of was dit een illusie? Ging het niet meer over de hoop op die liefde en die warmte dan wat ik feitelijk in de praktijk kreeg? En dat is wat ik vaker zie. Dat het gaat over het plaatje en niet de realiteit. Doordat ik dit inzag en ik mezelf ging geven wat ik zo hard nodig had, hoefde ik dit niet meer door die ander te laten opvullen (en die was in mijn geval ook niet in staat mij dit te geven). En het loslaten ging als vanzelf.

Het is niet zo gek dat je juist nu ziet, nu we minder bij elkaar mogen zijn, dat de behoefte naar warmte, geborgenheid, verbinding en liefde wordt uitvergroot. We worden ons meer bewust van wat er niet (voldoende) is. Het gaat ergens onbewust knagen en het voelt als een leegte. Relaties komen onder spanning te staan. Vage lichamelijke klachten verschijnen of verergeren (vermoeidheid en pijn). Je lichaam geeft het allemaal aan.

Gedachten van 'had ik maar' en 'wat als ik..' blijven zich maar in je hoofd herhalen.

Ergens voelt het als falen, je doet het niet goed.

Het bijven piekeren en herhalen van deze negatieve gedachten heeft voor jou (onbewust) een functie.

Mogelijk geeft het een soort schijn controle en is dikwijls gevoed door angst of pijn. Maar het brengt je niets. Het is interessant om uit te zoeken wat het bij jou voor functie heeft.


We gaan vaak op zoek naar vervanging om die leegte of angst op te vullen. En ondertussen herhalen we wat bekend is, maar schieten we er niets mee op.


Of dit nou gaat over weer contact zoeken met die ex, die oude liefde, of een ongezonde relatie of het verdriet om iemand die er niet meer is. Het kan ook gaan over teveel alcohol, roken of overmatig eten. Uitersten opzoeken en spanning nodig hebben, het kan zich op vele manieren uiten. Alles om even dat gevoel van 'heel' voelen te creëren. Zodat we minder dat nare gevoel ervaren, wat er eigenlijk onder ligt.


Je hebt weer de verbinding met een positieve emotie door de dopaminen en endorfines die vrijkomen. Maar dit is maar van korte duur.

De reality check is dat het verlangen op dat moment vaak een dieper liggende wortel heeft. Uiteraard heeft iedereen wel eens een uitschieter in iets en is dat ook helemaal niet erg. Maar wordt het herhalend en dus een patroon, dan is er hoogstwaarschijnlijk meer aan de hand. Zeker wanneer je een terugkerend verlangen hebt om het anders te willen doen.


Hoe zorg je er voor dat je niet meer die voldoening bij die ongezonde relatie wilt halen of uit die affaire.

Hoe zorg je er voor dat je niet naar de drank grijpt of de bergen chocolade of chips?

Hoe laat je die verstikkende dynamiek in je relaties (familie, partner of werk) los waarbij je jezelf kwijtraakt? Wanneer ga je jezelf geven wat je echt nodig hebt?


Loslaten kan je de beste verandering ooit brengen. Er achter komen wat die aanleiding is, is de eerste stap.

Met het weten alleen ben je er nog niet. Het doorbreken en overschrijven is wat je weg zal zijn. En dat zal geen quick fix worden.

Omdat ons gedrag wordt gestuurd door een emotie ligt daar het werk wat je kunt doen.

Dit zit in een diepere laag van je bewustzijn en rationeel kom je daar niet altijd bij.

Natuurlijk heb je wel een idee waar het vandaan komt maar je kan voor een verrassing komen te staan welke gebeurtenissen er aan ten grondslag liggen.


Rapid transformational therapy gaat je hierbij helpen. Je doorbreekt patronen, overschrijft het en krijgt er ander gedrag voor terug. Wanneer je de angel er uit haalt komt er ruimte voor de nieuwe jij. Dit hoeft niet door uren lange gesprekken over waar iets is ontstaan.


Ervaar hoe RTT je naar die kern brengt. Vaak is slechts 1 sessie al voldoende voor de grootste kickstart (met de follow up van 21 dagen met de audio).

In deze korte video geef ik je een uitleg hierover.

Je zal aan het werk moeten maar al heel snel een verandering merken. Met mij aan de zijlijn.


Durf je het aan?

Neem vrijblijvend contact met me op zodat ik je meer kan vertellen.


♡ Corrie


1.693 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page