top of page
  • Foto van schrijverCorrie Emmelot

RTT en het brein begrijpen

Hoe werkt ons brein en wat kan RTT daar in doen?Om het effect van RTT op het brein uit te leggen is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt in onze hersenen.

Uiteindelijk zijn we allemaal op een bepaalde manier geprogrammeerd.

Kort gezegd wordt ons brein onderverdeeld in 3 lagen. De oudste gedeelten (reptielenbrein) samen met het limbische brein (zoogdierenbrein) hebben de meeste (onbewuste) invloed op ons gedrag. De derde laag, de neocortex, is als laatste ontwikkeld bij de mens en bepaalt het minst het gedrag. Al denken we vaak van wel omdat dit het bewuste gedeelte is van je brein. Hier zit je wilskracht, het rationele denken. Daarin overweeg je of iets goed is of juist niet verstandig is om te doen..

Feitelijk zijn de hersenen zo geprogrammeerd om ons te laten overleven.

We ontwikkelen een onbewust mechanisme om weg te gaan bij gevaar.

We zijn geprogrammeerd om naar een goed, veilig gevoel te gaan. Gevaar in deze tijd is niet meer een beer waar je voor weg moet rennen.

Maar wel die beer op de weg (de zorgen) of verdriet, stress of angst.

Het goede gevoel waar je naar toe gaat kan maar tijdelijk zijn. Bijvoorbeeld de roes door het drankje of de voldoening van de reep chocolade. Uiteindelijk kan het destructief gedrag worden. Je wilt het anders maar het lukt je maar niet.

Rationeel (vanuit je neocortex) kun je bedenken dat iets misschien niet goed voor je is (die ongezonde relatie, roken, teveel eten, drinken etc.)

Omdat je je er blijkbaar ook goed bij voelde en je er niet aan dood ging, ga je dit (onbewust) herhalen en wordt iets een patroon. Je hersenen 'doen' wat bekend ook al is dit niet altijd het beste voor je.

Je kunt bijna niet anders omdat je onderbewuste achter het stuur zit. Daarom is het zo moeilijk om alleen met wilskracht gedrag te veranderen. Daar start het uiteraard wel mee maar het volhouden van dit nieuwe gedrag zit in een ander besturingssysteem (je oude brein).

De emotie bepaalt welke kant je op gaat terwijl je dondersgoed weet dat dit niet de juiste weg is.


Veel traditionele therapie richt zich op het 'denkende' gedeelte van de hersenen.

Uren praten, wekelijks, maandelijks of soms jaren. Denken te weten waar het vandaan komt en het toch niet blijvend kunnen doorbreken.

De angel zit in het onderbewuste en daar moet een verbinding mee worden gemaakt.

Daarnaast moet je de overtuigingen die daar zijn ontstaan gaan overschrijven.

De gebeurtenissen uit je verleden zijn wel de triggers geweest maar de overtuigingen over jezelf die je daar aan hebt gekoppeld is waar je nu mee te dealen hebt. Ergens is nog het kind in je aan het roer. Het kind dat denkt ik doe het niet goed. Of ik doe er niet toe.

Als volwassene weet je wel dat dit niet klopt maar iets in je denkt er toch anders over. Ondanks hoe vaak je jezelf vertelt dat het onzin is.

Om daar verbinding mee te maken moet je het rationele denkende deel uitschakelen.

Je gaat op een andere manier kijken naar de gebeurtenissen uit het verleden waar iets is ontstaan. De focus ligt op de waarde en mening die je hebt gegeven aan die gebeurtenis en die je nu nog draagt.

Je gedachten en overtuigingen creëren jouw wereld van nu en jouw gedrag.


Het teruggaan naar het ontstaan van je gedachten kan wel pijnlijk zijn. Het zit mogelijk verborgen in een onbekend stuk. Door er licht op te laten schijnen kun je de waarde die je er tot nu toe aan had gegeven veranderen en dat werkt helend. Je hoeft het niet te herbeleven maar we gaan het aanschouwen en 'open' breken om het te kunnen laten genezen.

Het vraagt bij RTT wel wat werk, je zal na een sessie aan de slag moeten.

Je luistert namelijk minimaal 21 dagen na de sessie naar een audio (van ongeveer 20 minuten) die ik voor je inspreek. Mijn ervaring is dat clienten er zelfs nog langer naar willen luisteren en dit bijv. doen voordat ze in slaap vallen. Hierin zit dus een cruciale reset door de herhaling want je herprogrammeert als het ware je oude overtuigingen. Vergelijk het met het trainen van spieren. 1 x een personal trainer zet geen zoden aan de dijk. Maar de oefeningen herhalen zorgt voor de groei.

Je zult gaan merken dat je niet meer terug kunt naar het oude gedrag en dat er een blijvende verandering is ontstaan in het proces waarin jij je op dat moment bevindt.


Wil je meer weten over hoe ik dit samen met jou kan gaan doen neem dan contact met me op.


♡ Corrie

708 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page