top of page
  • Foto van schrijverCorrie Emmelot

Is hypnose (hypnotherapie) eng?

Een belangrijk onderdeel van de RTT is hypnose. Daar vinden veel mensen wat van.

Regelmatig hoor ik mensen zeggen, hypnose is dat niet eng? Of; ' ik hou er niet van om de controle te verliezen'. Dikwijls roept het beelden op van mensen die op een podium een kip na doen.


Bij hypnose raak je de regie niet kwijt

Hypnose kun je vergelijken met een intense staat van ontspanning. Je bent in een soort trance waarbij je hersenen in alpha brainwave komen. Dit is meetbaar met een EEG.

In die staat van ontspanning (en in een nog diepere theta brainwave staat) ben je veel vatbaarder voor suggesties. Je kritische stem krijgt even geen ruimte. Dus wanneer je op zoek bent naar bepaalde antwoorden, komen die vanuit je innerlijke staat.

Op het moment dat je uit de hypnose wilt (om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan) ben je daar gewoon toe in staat. Eigenlijk heb je je focus op 1 punt waardoor je weinig afleiding hebt. Vergelijk het met dat je bijv. diep in een film zit en dat de omgeving even volledig aan je voorbij gaat.


Hypnose als gateway naar antwoorden


Wanneer je onder hypnose vragen gaat stellen maak je verbinding met het 'niet denkende' deel van de hersenen en naar de wortel van het 'probleem'. Naar het ontstaan van bepaalde gedachten. De antwoorden liggen al in jou en feitelijk slaan je hersenen alles op. In welk laatje het gestopt wordt is voor iedereen anders.


Hypnose is een natuurlijke staat

Je raakt eigenlijk in een heerlijk ontspannen toestand en je kunt ook jezelf hierin leren brengen

Bij mijn eerste keer hypnose was ik heel erg bezig met het idee of ik al wat merkte.

Is dit het nu? Doe ik het wel goed? Wil ik dit wel? Eigenlijk was het gewoon het onbekende wat me afschrikte. En het beeld wat ik van vroeger had, Rasti Rostelli en zijn citroenen.

Maar dat is van een totaal andere slag. Ik had een missie.

Al snel merkte ik dat het proces als vanzelf ging. Ik voerde langzaam mee met de stroming.

Ook was ik gemotiveerd om het te laten gebeuren, want dat is wel een vereiste.

Je hoeft niet te geloven in de werking er van. Maar wanneer je het echt niet wilt,

zal het niemand lukken je onder hypnose te brengen. Het zal nooit tegen je wil in gaan.


Contact met onderbewustzijn


Om blokkades op te lossen wordt al jaren gebruik gemaakt van hypnose. Je maakt contact met onbewuste gevoelens en ideeën en dus (meer) inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. De hypnose op zich heelt niet maar het zijn eigenlijk de zijwieltjes voor je eigen leerproces. Ik toverde bijv. ook ineens situaties uit de krochten van mijn hersenen, die ik bij mijn bewustzijn al totaal vergeten was. Maar kon hierdoor wel heel goed de link leggen met mijn gedrag van dat moment.


De combinatie van de opbouw van de RTT, de hypnose vorm en de specifieke vraagstelling zorgt er voor dat zoveel mensen al baat hebben bij slecht 1 sessie.


Wees dus niet bang voor hypnose. Het is vaak het onbekende wat je afschrikt maar hocus pocus is het niet.

158 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page